Posted by admin On Październik - 25 - 2016 Komentowanie nie jest możliwe

Od lat fabrykanci chcąc nadążyć za dążeniem wielu ludzi do osiągnięcia chudej sylwetki, wpisali na rynek produkty light. Towary tego typu powinny posiadać obniżoną wartość energetyczną o około 30% w stosunku do sztampowych. Mamy w takim razie soki light, majonezy oraz sosy light, serki oraz jogurty light, a nawet orzeszki ziemne light, co może wprawić kogoś w zaskoczenie. Największym powodzeniem cieszą się pośród klientów serki oraz jogurty light, każdemu się wydaje, że jest to zdrowe i zapewni mu stosowną sylwetkę. Często okazuje się jednakże, że zdrowa żywność rodzaju zdrowa żywność pod żadnym pozorem taka zdrowa do końca nie jest. Najważniejsza sprawą jest obniżenie wartości energetycznej artykułu, inaczej wycofanie cukru, tłuszczu, jaj, mąki, lecz w to miejsce należy zastosować zamienniki, jakie nie wydają się już być dorodne. Zamiast cukru mamy w produkcie substancje cukrzące, chemiczne – izomalt, sorbitol, mannitol itp. Zamiast tłuszczu, w artykule występuje skrobia modyfikowana lub ewentualnie guma ksantanowa, może być także mączka chleba świętojańskiego. Zamiast jaj bądź też mąki, w artykule znajduje się błonnik pokarmowy.

Comments are closed.